Artrose in het kleine gewrichtje van de grote teen

Wat is artrose in het kleine gewrichtje van de grote teen?

Bij artrose is er sprake van slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Kraakbeen is nodig om de botten soepel langs elkaar te laten bewegen. Slijtage is normaal bij het ouder worden, maar bij artrose is de slijtage aan het kraakbeen overmatig. Het gladde oppervlak wordt dun, brokkelig of het kraakbeen verdwijnt helemaal. Hierdoor komt er steeds meer wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Het lichaam kan de slijtage niet meer repareren.

Als de artrose erger wordt, kunnen aan de randen van het gewricht ook botuitstulpingen ontstaan, deze heten osteofyten. Die maken het bewegen extra moeilijk en pijnlijk.

Gewricht tussen de teenkootjes (IP-gewricht)

Het laatste gewrichtje van de grote teen heet het IP-gewricht. Het bevindt zich tussen de twee teenkootjes, net achter de nagel. Met dit gewricht kunt u het topje van de grote teen op en neer bewegen.

Het IP-gewricht (rode cirkel) is het gewricht net achter de teennagel, hiermee kan het topje van de teen bewogen worden.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van artrose in het kleine gewrichtje van de grote teen

Artrose in het kleine gewrichtje van de grote teen kan ontstaan door:

  • Letsel
  • Afwijkende stand grote teen
  • Ontsteking

Lees meer

Klachten van artrose in het kleine gewrichtje van de grote teen

Kenmerkend voor artrose in het IP-gewricht is een kromme stand van de teen.

Lees meer

Diagnose van artrose in het kleine gewrichtje van de grote teen

De klachten, de voorgeschiedenis en het lichamelijk onderzoek van de patiënt geven vaak al veel duidelijkheid. Met een röntgenfoto is de slijtage meestal goed te zien.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van artrose in het kleine gewrichtje van de grote teen

Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk voor artrose. Er wordt altijd eerst geprobeerd de klachten te verhelpen met een niet-operatieve behandeling.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.