Afwijkende stand grote teen

Het IP-gewricht onder druk

Als de grote teen erg omhoog of juist omlaag staat, wordt het IP-gewricht extra belast. Het IP-gewricht duwt dan tegen de boven- of juist de onderkant van de schoen. Door de extra druk slijt het gewricht eerder.

Een omhoog of omlaag staande grote teen komt soms voor na een operatie waarbij het gewricht tussen de voet en de grote teen is vastgezet (MTP-I artrodese), bijvoorbeeld bij ernstige slijtage in dit gewricht.

Als het grote teen gewricht is vastgezet, wordt het IP gewricht (het 'buurgewricht') extra belast. De grote teen kan niet alleen niet meer omhoog en omlaag bewegen, ook zijdelingse bewegingen gaan niet meer. Hierdoor kan er in de schoen meer druk komen op de grote teen. De stand van het IP gewricht van de grote teen kan (door de druk van de schoen) geleidelijk veranderen.

Bij deze vrouw is geleidelijk slijtage en vervorming van het IP gewricht ontstaan, jaren nadat de grote teen operatief was vastgezet.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.