Hoe herkent uw specialist artrose in het kleine gewrichtje van de grote teen?

Lichamelijk onderzoek

De klachten, de voorgeschiedenis en het lichamelijk onderzoek van de patiënt geven vaak al veel duidelijkheid. Vaak staat de grote teen krom, of bevindt zich een forse zwelling op het aangedane gewricht.

Diagnose van artrose in de grote teen

Voorbeeld van slijtage van het kleine gewrichtje van de grote teen. De teen staat krom en er bevindt zich een zwelling op het gewrichtje.

Röntgenfoto en echo brengen schade in beeld

Met een röntgenfoto is de slijtage meestal goed te zien.

Röntgenfoto van de grote tenen. De grote teen links heeft een normaal IP-gewricht. Rechts ziet u een onregelmatig gewricht.

Echo

Op een echo kan de echografist eventuele botuitstulpingen goed zien. Ook kan de echografist beoordelen of er een actieve ontsteking in het gewricht zit. Het gaat dan meestal om een steriele ontsteking, dat is een ontsteking zonder bacteriën zoals bij reumatoïde artritis. Soms kan met de echo ook een oorzaak voor de artrose achterhaald worden, bijvoorbeeld bij jicht of bij heel kleine beschadigingen die niet (goed) op de röntgenfoto te zien zijn.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.