Schoenen die goed afwikkelen

Laat de schoen het werk doen

Bij het lopen maakt uw voet een rollende beweging: uw voet rolt naar voren over het gewricht tussen de voet en de teen (MTP-I-gewricht) en uw grote teen buigt omhoog. Dit heet afwikkelen. Wanneer uw MTP-I-gewricht stijf is, bijvoorbeeld door artrose, gaat het lopen veel moeilijker en komt er extra druk op het IP-gewrichtje. Dit gewrichtje probeert de stijfheid zoveel mogelijk te compenseren door naar boven te buigen. Hierdoor kan een jubelteen ontstaan: het teentopje staat wat omhoog, onder het IP-gewricht ontstaat een dikke eeltlaag en de nagel gaat schuin omhoog staan. Bij artrose in het IP-gewricht is het omhoog buigen van de teentop pijnlijk.

Wanneer het gewricht van de grote teen stijf is, kan het gewricht tussen de teenkootjes ter compensatie gaan ‘jubelen’.

Er zijn schoenen te koop die uw voet al helpen om de afrollende beweging tijdens het lopen te maken (afwikkelcompensatie met een lichtgewicht stijve zool). Bij deze schoenen vangt de zool een deel van de afrollende beweging van het lopen op en hoeven uw gewrichten minder te buigen.

Kies hiervoor schoenen waarbij de hak en neus naar boven afgerond zijn. In schoenenwinkels die lid zijn van de Podo Linéa kunt u advies krijgen over alle soorten schoenen met een afwikkelcompensatie.

Een afrolschoen vangt een deel van de rollende beweging op, zo hoeven de gewrichten minder te buigen.

Wanneer een schoen met afgeronde zool niet genoeg helpt, kunnen uw eigen schoenen worden aangepast met een speciale schoenaanpassing.