Schoenaanpassing

Uw eigen schoen geschikt maken

Uw eigen schoen kan door de orthopedisch schoentechnicus zo worden aangepast dat u er weer gemakkelijker op kunt lopen. Zo’n aanpassing heet OVAC: orthopedische voorziening aan confectieschoenen. De zool van uw schoen kan worden aangepast zodat deze stijver is en beter afwikkelt. Zo hoeft uw IP-gewricht minder te bewegen. Dit kan de pijn flink verminderen. Het nadeel is wel dat deze afwikkelvoorziening onder al uw schoenen aangebracht moet worden.

Voorbeeld van een schoen zonder afwikkelbalkVoorbeeld van een schoen met afwikkelbalk

Een afwikkelvoorziening wordt in de zool van uw normale schoen geplaatst. Links ziet u de schoen zonder afwikkelbalk, rechts met afwikkelbalk.

Niet iedereen wordt pijnvrij met een schoenaanpassing. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld dat u de schoenen met aanpassing weinig draagt. De meeste mensen trekken hun schoenen binnenshuis uit, en lopen dan op blote voeten of pantoffels. Het gewricht krijgt dan geen rust meer. U moet dus proberen de aangepaste schoenen zoveel mogelijk te dragen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.