Medicijnen

Corticosteroïden en pijnstillers

Corticosteroïden

Sommige artsen geven een injectie met corticosteroïden (bijnierschorshormoon) in het gewricht. Vooral als het IP-gewricht actief ontstoken is, kan dit de pijn snel verlichten. Het nadeel van deze injectie is dat het vaak maar tijdelijk werkt en de klachten na verloop van tijd terugkeren. Bovendien kan het gewrichtskapsel door corticosteroïden zwakker worden. Een corticosteroïden injectie mag alleen door een gekwalificeerd arts worden gegeven.

Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s)

Wilt u een pijnstiller gebruiken? Begin dan met paracetamol of een NSAID in gelvorm. Deze pijnstillers werken over het algemeen goed en hebben de minste bijwerkingen. Lees voor gebruik de bijsluiter.

NSAID’s (zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac) zijn verkrijgbaar in tabletten, zetpillen en gel. Bij een pijnlijk IP-gewricht werkt de NSAID-gel even goed als de NSAID-tabletten, maar de gel geeft veel minder kans op bijwerkingen. Smeert u de diclofenac-gel 1-3% of ibuprofen-gel 5% twee tot vier maal per dag zacht op het pijnlijke gewricht.

NSAID-tabletten of -zetpillen zijn ook goede pijnstillers maar deze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Lees hiervoor de informatie in de bijsluiter bij deze medicijnen. Overleg altijd met uw arts wanneer u deze middelen langere tijd wilt gebruiken. Komt de pijn steeds terug, gebruik de pijnstiller dan op vaste tijden.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.