De Scarf osteotomie

Toegepast bij matige tot ernstige hallux valgus

De Scarf osteotomie wordt toegepast bij een matige tot ernstige hallux valgus. Uw specialist maakt een lange snee aan de zijkant van uw voet, over de bunion. Er wordt een dun plakje van de bunion weggehaald, zonder dat het gewricht beschadigt. Dan wordt een Z-vormige zaagsnede gemaakt door het middenvoetsbeentje.

De Z- vormige zaagsnede. Voor verdere uitleg zie animatiefilm hieronder.

Video uitleg van scarf osteotomie:

De twee botdelen worden ten opzichte van elkaar verschoven tot ze in de goede stand staan (zie afbeelding). Dan worden de botdelen aan elkaar vastgezet met twee schroeven die in het bot verzinken. Het gewricht van de grote teen (en de grote teen zelf) blijft beweeglijk. Soms is het nodig om ook een correctie te doen in het eerste kootje van de grote teen waardoor de grote teen nog wat rechter komt te staan (Akin osteotomie). Ook hamertenen kunnen indien nodig tijdens dezelfde operatie worden gecorrigeerd.

Deze röntgenfoto laat de voet voor en na een operatie met de Scarf methode zien. Deze voet is duidelijk wat langer geworden door de operatie, omdat een scheve teen relatieve minder ruimte inneemt dan een rechte teen. Houdt er dus rekening mee dat uw schoenmaat kan veranderen door een dergelijke operatie.

Na de operatie

Na de operatie krijg u een week een drukverband. Dit verband mag niet worden verwijderd. Dit verband blijft in principe één week zitten. Als de wond teveel heeft nagebloed, zal het verband de dag na de operatie worden gewisseld. Om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te houden, dient u de eerste 24 uur na de operatie zo veel mogelijk bedrust te houden.

Oefeningen bij de fysiotherapeut

Na de operatie zal de fysiotherapeut langskomen om u oefeningen uit te leggen die u na de operatie moet gaan doen om stijfheid van de tenen te voorkomen. Deze oefeningen moet u ook thuis trouw gaan doen. De meest belangrijke oefeningen zijn:

  • De grote teen zo ver als mogelijk met de hand naar beneden en naar boven te bewegen, dit mag best wat ongemakkelijk voelen, u kunt niets kapot maken.
  • Het alfabet ‘schrijven’ met uw voet (dit is om de enkel soepel te houden en trombose te voorkomen).

De fysiotherapeut zal ook met u gaan lopen, met een revalidatieschoen die u in de kliniek krijg aangemeten.

Hoog houden van de voet

Ter voorkoming van overmatige zwelling van uw voet, kunt u deze het beste zo hoog mogelijk houden, liefst iets hoger dan de hoogte van uw hart. In de nacht kunt u het beste slapen met een kussen onder de matras (aan het voeteneinde). Ook met ice packs of ijsklontjes in een plastic zak op uw voet kunt zwelling van uw voet tegen gaan. Bij het douchen kan u het beste een douchezak rond de voet doen, en op een krukje gaan zitten, met de voet hoog op een tweede krukje. Tandenpoetsen kunt u ook het beste zittend doen.

Teenspica

Eén week na de operatie dient u ter controle te komen op de gipskamer van de kliniek, en wordt er een zogenaamde 'teenspica' aangemeten.

Een spica

Hiermee wordt de grote teen in de juiste stand gehouden. U kunt deze spica afdoen om de grote teen te bewegen. Deze spica draagt u in principe tot de controle bij uw specialist, over het algemeen 8 weken na de operatie.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.