Te strakke buigpees van de grote teen

Wat is een te strakke buigpees van de grote teen?

Iedere spier verandert aan het uiteinde in een pees. De spieren die de voet besturen, bevinden zich voornamelijk in de kuit. Deze spieren veranderen rondom de enkel in pezen, en lopen als pees verder door de voet. Aan de achterzijde van de enkel verandert ook de spier die zorgt voor het buigen van de grote teen in een pees. Deze spier met pees heet de ‘flexor hallucis longus’, ofwel: lange buigpees van de grote teen.

Deze pees loopt vanaf de achter- en binnenkant van de enkel via de binnenkant van de voet tot aan de onderzijde van het laatste kootje van de grote teen. De lange buigpees van de grote teen is erg lang, en moet een flinke bocht maken bij de binnenzijde van de enkel. Wanneer de voet haaks op het onderbeen staat, zoals wanneer u op de voet staat, dan staat de pees strakker. Hangt de voet ontspannen naar beneden dan is de pees meer ontspannen.

Spanning rond de tarsale tunnel

Waar de pees aan de binnenzijde van de enkel een bocht maakt, glijdt de pees door een nauwe tunnel: de tarsale tunnel. Bij het buigen van de teen, zoals dat gebeurt tijdens lopen, glijdt de pees heen en weer door deze tunnel. Om verschillende redenen kan het gebeuren dat de pees niet meer goed door de tunnel glijdt. Wanneer de voet dan haaks op het been staat, en de pees dus gespannen staat, kan deze extra spanning rond de tunnel verhinderen dat de teen omhoog kan bewegen.

Tijdens het lopen glijdt de pees door de tarsale tunnel, de spierbuik schuift dan naar beneden, richting de tarsale tunnel.

Functionele hallux limitus

Wanneer de voet echter ontspannen naar beneden hangt, dan staat er minder spanning op de pees en is er wel voldoende ruimte om de grote teen omhoog te bewegen. De grote teen is alleen stijf wanneer de voet loodrecht op het onderbeen staat, zoals bij staan en lopen. Dit noemen we een ‘functionele hallux limitus’.


Dit is een voorbeeld van een functionele hallux limitus. Als de voet belast wordt, gaat wel het voorste teenkootje omhoog, maar is er geen beweging in het grote teen gewricht.

Hier ziet u de verschuiving van de spierbuik naar beneden (richting de grote teen)

Allerlei voetklachten

Naast stijfheid van de grote teen kan een te strakke buigpees van de grote teen ook allerlei andere voetklachten veroorzaken zoals pijnlijke sesambeentjes, hielpijn, pijn aan de enkel en pijn aan de voorvoet.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een te strakke buigpees van de grote teen

Er zijn veel verschillende oorzaken die een probleem veroorzaken met de lange buigpees van de grote teen en waardoor voetklachten ontstaan.

Lees meer

Klachten van een te strakke buigpees van de grote teen

Als de lange buigpees van de grote teen ergens rondom de enkel vastloopt, kunnen er allerlei (voet)klachten ontstaan. Het looppatroon wordt verstoord door de stijve grote teen, waarbij de enkel, knie en heup meer gebogen worden tijdens het lopen, en daardoor het bekken meer naar achteren wordt gekanteld.

Lees meer

Diagnose van een te strakke buigpees van de grote teen

Uw specialist herkent een functionele hallux limitus door middel van het lichamelijk onderzoek, echografisch onderzoek en een eventuele röntgenfoto of MRI-scan.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een te strakke buigpees van de grote teen

Afhankelijk van de klachten gaat de voorkeur uit naar een niet-operatieve behandeling. Geeft dit echter onvoldoende resultaat dan kan een operatie uitkomst bieden.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.