Pijnlijke achillespees

Wat is een pijnlijke achillespees?

De achillespees is een stevige, dikke pees, die de twee kuitspieren verbindt met het hielbeen. De kuitspieren (en dus ook achillespees) gebruik je bij afzetten, (hard)lopen, springen, fietsen, op de tenen staan, etcetera. Bij deze activiteiten komen heel grote krachten op de achillespees te staan.

Om de achillespees heen zit een soort vlies, die zich tussen de huid en de pees bevindt. Dit vlies wordt ook wel peesschede genoemd. De peesschede beschermt de achillespees tegen wrijving en drukkrachten.

Ontsteking van de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen

Ontsteking van de achillespees

Pijnklachten rond de achillespees zijn vaak heel hinderlijk in het dagelijks leven. Ze zijn bovendien vaak heel hardnekkig. Een pijnlijke achillespees kan verschillende dingen betekenen:

  • De achillespees is zelf is ziek;
  • Het vlies om de pees is ontstoken;
  • De aanhechting van de achillespees aan het hielbeen is ontstoken.

Deze problemen zijn niet altijd heel goed van elkaar te onderscheiden, en komen soms ook tegelijkertijd voor.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een pijnlijke achillespees

Het middelste deel van de achillespees is niet zo goed doorbloed. Als dit stukje pees geblesseerd raakt, kan het moeilijker herstellen. Ook de aanhechting van de pees is kwetsbaar.

Lees meer

Klachten van een pijnlijke achillespees

De klachten verschillen, afhankelijk van wat er precies aan de hand is met de achillespees.

Lees meer

Diagnose van een pijnlijke achillespees

Over het algemeen geeft het verhaal van de patiënt en het lichamelijke onderzoek voldoende duidelijkheid over de oorzaak van de klachten.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een pijnlijke achillespees

De behandeling van de achillespees is niet altijd even gemakkelijk. Herstel duurt vaak lang. Een behandeling zonder operatie heeft de voorkeur.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.