Hoe herkent uw specialist een pijnlijke achillespees?

Lichamelijk onderzoek

Over het algemeen geeft het verhaal van de patiënt en het lichamelijke onderzoek voldoende duidelijkheid over de oorzaak van de klachten.

In het Hielpijncentrum kunt u meestal snel terecht voor een diagnose van uw hielpijn

Ga naar het Hielpijncentrum

Zieke achillespees en ontstoken peesschede

Bij een zieke achillespees of een ontstoken peesschede is de achillespees vaak dik. De zwelling zit meestal enkele centimeters boven de aanhechting aan het hielbeen. Drukken op de zwelling is vaak pijnlijk. Eventueel kan met een echo bekeken worden hoe ernstig de pees beschadigd is en of er ook scheurtjes in de pees zijn ontstaan.

Voorbeeld van een verdikte achillespees

Het vlies om de pees (peesschede) is ontstoken

Een peesschedeontsteking kan vrij plotseling ontstaan, vaak na overtraining. De pees kan een knisperend gevoel geven wanneer u de pees beweegt. Deze klachten duren meestal 2-6 weken.

Ontstoken aanhechting van de pees

Als de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen ontstoken is, is deze dik en pijnlijk. Om te onderzoeken hoe uitgebreid de ontsteking is en om te controleren of er verkalkingen in de pees zijn ontstaan, is een echo of röntgenfoto zinvol.

Op deze foto's ziet u een (pijnlijke) zwelling op de plaats waar de achillespees zich vasthecht op het hielbeen. De achillespees zelf is niet verdikt.

Op de röntgenfoto zijn de verkalkingen van de aanhechting van de achillespees te zien.

Lees meer over echografie

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.