Achillespees- of kuitspierverlenging

Verlengen achillespees

Als ondanks de rekoefeningen de achillespees te kort blijft, kan met een operatie de kuitspier of de achillespees worden verlengd. Een achillespeesverlenging gebeurt in de Bergman kliniek (locatie Naarden) meestal door drie heel kleine steekgaatjes te maken in de achillespees. Hiermee wordt de achillespees gemiddeld een centimeter verlengd. Dit heeft een groot effect op de stand van de voet.

Voorbeeld van achillespees verlenging

Verlengen van de achillespees

Verlengen kuitspier

Een andere techniek die veel wordt toegepast is de kuitspierverlenging (gastrocslide). De kuitspierverlenging gebeurt door een klein sneetje aan de binnenzijde van de kuit, ongeveer 15 cm boven het hielbeen.

Voorbeeld van gastroc slide

Verlengen van de kuitspier

De kuitspierverlenging kan ook in de knieholte worden verricht. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij sporters. De verlenging van de kuitspier is iets minder groot bij deze techniek, waardoor er ook minder krachtsverlies van de kuitspier optreedt.

Kuitspierverlenging

Kuitspierverlenging bij de aanhechting in de knieholte

Resultaat van gastroc slide

Resultaat van gastroc slide

Bij deze patiënt is rechts een operatieve kuitspierverlenging verricht. De enkel kan nu veel verder naar boven gebogen worden, waardoor er een druk ontlasting op de voorvoet en middenvoet ontstaat.

Door de achillespees of kuitspier te verlengen, vermindert wel de kracht om op de tenen te staan. Ook duurt het meestal wel een jaar voordat men gewend is aan de verlenging van de pees.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.