Welke klachten geeft een pijnlijke achillespees?

Klachten verschillen

De klachten verschillen, afhankelijk van wat er precies aan de hand is met de achillespees.

De pees zelf is ziek

Als de pees zelf ziek is geraakt, ontstaan de klachten vaak geleidelijk. De achillespees is dan vaak (erg) verdikt. Vaak beginnen de klachten met pijn tijdens het lopen of sporten, na verloop van tijd zijn er ook pijnklachten na inspanning (bijvoorbeeld de volgende morgen). Er ontstaan ochtendstijfheid en startproblemen. Op den duur kunnen er ook pijnklachten in rust ontstaan. U voelt de pijn wanneer u in de pees knijpt en wanneer u de voet beweegt. De pijn zit meestal 1,5 tot 7 centimeter boven het hielbeen.

Het vlies om de pees (peesschede) is ontstoken

Een peesschedeontsteking kan vrij plotseling ontstaan, vaak na overtraining. De pees kan een knisperend gevoel geven wanneer u de pees beweegt. Deze klachten duren meestal 2-6 weken.

De aanhechting van de pees is ontstoken

Bij een ontsteking bij de aanhechting van de achillespees zit de pijn precies in het midden van de hiel, waar de pees aan het hielbeen hecht. Die plek is dan pijnlijk als je er op drukt en kan ook dik worden. De pijn is erger na inspanning en er is vaak sprake van ochtendstijfheid en startpijn. De voet kan niet goed omhoog worden bewogen.

Bij een ontstoken aanhechting kunnen er verkalkingen ontstaan in de beschadigde aanhechting. Als deze verder groeien in de achillespees, raakt de pees nog meer beschadigd. Ook kan een slijmbeursontsteking in de hiel ontstaan.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.