Excentrische oefeningen

excentrisch trainen

Een excentrische oefening is een oefening waarbij u de aangedane pees weer belastbaar maakt. Een voorbeeld is wanneer u met de voorvoet op de eerste traptrede gaat staan en langzaam uw hiel laat zakken tot onder uw voorvoet. De fysiotherapeut kan u deze oefeningen leren.

Uit onderzoek blijkt dat deze excentrische oefeningen erg goed werken bij klachten aan de achillespees. Wel is het zo dat hoe zieker de pees is, hoe moeilijker het is om een volledige genezing te krijgen.

Excentrische oefentherapie is een intensieve therapie. Het is een hele opgave om uw oefeningen te blijven doen. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Het resultaat van de oefeningen hangt mede af van hoe trouw u uw oefeningen doet. We raden aan om regelmatig terug te komen bij de fysiotherapeut om te bespreken hoe het gaat met de oefeningen. Excentrisch oefenen kan tijdelijk meer pijn geven. Dit is geen reden om de therapie te stoppen!

Lees meer oOver de oefeningen

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.