Schoenadvies

Afwikkelen van de voet

Bij achillespeesklachten kunt u het beste schoenen kiezen voor een schoen met een vlakke stabiele hak. De schoen moet niet te plat zijn: de zool moet onder de hak wat dikker zijn dan onder de bal van de voet. Let op dat het materiaal van de zool niet te zacht of te verend is. Dit zorgt er namelijk voor dat de schoen instabiel wordt, waardoor de achillespeesklachten toe kunnen nemen.

Achillespeesklachten zijn vaak het ergst bij het afzetten van de voet. Er zijn gewone schoenen die de voet helpen bij het afzetten, ze hebben een iets meer afgeronde neus. Dit noem je een ‘afwikkelcompensatie’.

Schoen met voorvoetafwikkeling

Wanneer uw hiel ook pijnlijke en dik is, is het prettig om een schoen te dragen waarbij zo min mogelijk druk op uw hiel komt. Een open hiel is natuurlijk het best, maar er zijn ook schoenen met een gepolsterde hiel, er zit dan extra voering in de hiel waardoor deze zacht is. Er zijn 'gewone' (sport)schoenen te koop die zo'n zachte hielvoering hebben. Hierbij kunt u als voorbeeld denken aan Nike runningschoenen en LOWA wandelschoenen. In schoenenwinkels die lid zijn van Podo Linéa kunt u advies krijgen over alle soorten schoenen met een gepolsterde hiel.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.