Ontstekingsremmende pijnstillers

NSAID’s

Er bestaan geen geneesmiddelen die geen bijwerkingen geven. Ook bij gebruik van pijnstillers kunt u dus bijwerkingen verwachten. Indien u klachten zodanig zijn dat u pijnstillers moet gebruiken, raden wij u aan om met paracetamol te beginnen. Paracetamol is namelijk een heel goede pijnstiller met vrij weinig bijwerkingen. Indien paracetamol toch onvoldoende zou helpen, kan daarnaast een NSAID-gel (ontstekingremmende gel) een oplossing zijn. NSAID-gel kan hetzelfde pijnstillende effect de NSAID-tabletten, maar geeft wel veel minder kans op bijwerkingen. Er zijn verschillende gels op de markt: diclofenac-gel 1-3% of ibuprofen-gel 5%. Die kunt u 2 tot 4 maal per dag zacht op de pijnlijke plek smeren.

NSAID-tabletten of -zetpillen (zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac) zijn krachtige pijnstillers die helaas regelmatig vervelende (en soms ernstige) bijwerkingen kunnen veroorzaken. Bij regelmatig terugkerende pijn, kunt u het beste de pijnstiller op vaste tijden gebruiken. Lees voor gebruik altijd de informatie op de bijsluiter.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.