Voetwortelartrose

Wat is voetwortelartrose?

Voetwortelartrose is artrose in het gewricht waar de middenvoetsbeentjes samenkomen met de voetwortelbeentjes (zie afbeelding). Dit gewrichtscomplex heet het gewricht van Lisfranc. Artrose in dit gewricht is een pijnlijke vorm van artrose die veel voorkomt.

Voetwortelartrose

Het gebied binnen de lijnen geeft aan waar het gewricht van Lisfranc zit en waar de pijn zich bevindt bij voetwortelartrose

In dit hoofdstuk

Oorzaken van voetwortelartrose

Bij artrose raakt het kraakbeen in het gewricht beschadigd. Door verschillende oorzaken kan het kraakbeen in het gewricht van de voetwortel beschadigen.

Lees meer

Klachten van voetwortelartrose

De meeste patiënten met voetwortelartrose hebben pijn in de voetrug (de bovenkant van de voet). De pijn wordt erger door bewegen, vooral bij naar binnen buigen en kantelen van de voorvoet.

Lees meer

Diagnose van voetwortelartrose

Voetwortelartrose wordt vastgesteld met behulp van het lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto of echo.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van voetwortelartrose

Er wordt altijd eerst geprobeerd de klachten te verhelpen met een niet-operatieve behandeling. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.