Schoenaanpassing

Afwikkelen van de voet

Bij voetwortelartrose kunt u het beste kiezen voor schoenen met een dikke, stijve zool waarvan de hak en neus naar boven zijn afgerond (afwikkelvoorziening). Zo rolt uw voet makkelijk door tijdens het lopen en hoeft uw voet zo min mogelijk pijnlijke bewegingen te maken. Hierbij kunt u als voorbeeld denken aan een Mephisto Sano.

Afhankelijk van uw voettype kunt u kiezen voor een wat platter model, bij een platte voet of een model met een klein hakje van maximaal 2,5 tot 3 cm bij een holler voettype.

In schoenenwinkels die lid zijn van Podo Linéa kunt u advies krijgen over alle soorten schoenen met een afwikkelcompensatie.

Voorbeeld van een afrolschoen

Voorbeeld van een schoen met een flauwe buiging van de hiel naar de teen, een zogenaamde afrolschoen

U kunt ook een aanpassing aan uw eigen schoen laten maken, een zogenaamde afwikkelbalk, waarmee u de voet kunt afwikkelen zonder de zool, en dus uw gewrichten al te veel te hoeven buigen. Dit kan de pijn erg verminderen. Het nadeel is wel dat deze afwikkelbalk onder al uw schoenen aangebracht moet worden.

Niet iedereen wordt pijnvrij met een schoenaanpassing. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld dat u de schoenen met aanpassing weinig draagt. De meeste mensen trekken hun schoenen binnenshuis uit, en lopen dan op blote voeten of pantoffels. De gewrichten in de voet krijgen dan geen rust meer. U moet dus proberen de aangepaste schoenen zoveel mogelijk te dragen.

Hierboven ziet u links schoenen in originele staat en rechts schoenen die aangepast zijn met een afwikkelbalk.

Lees meer over OVAC

Als de pijn niet op de voorgrond staat maar u vooral last heeft van de bult op de wreef, adviseren wij u uw schoenen op een andere manier te gaan veteren. Het is namelijk mogelijk om door een speciale vetertechniek ‘om de bult heen te rijgen’. Zo kunt u wat druk op de bult wat verminderen. De techniek wordt hieronder afgebeeld, u kunt ook uw podoloog of podotherapeut om advies vragen.

Voorbeeld van veter rijgen om een bult heen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.