Revalidatie

Kracht en beweeglijkheid terugkrijgen

Operaties aan voet en enkel kunnen erg pijnlijk zijn. In de Bergman kliniek (locatie Naarden) krijgt u na de operatie een zenuwblokkade rond de enkel, zodat u de eerste uren na de operatie zo min mogelijk pijn zult ervaren. Daarnaast wordt de pas geopereerde voet gekoeld, om te voorkomen dat de voet teveel gaat zwellen, en krijgt u een combinatie van krachtige pijnstillers voorgeschreven.

U krijgt direct na de operatie een gipsspalk, waar u niet op mag staan. Twee weken na de operatie krijgt een circulair gips, dat is gips helemaal rondom de enkel en het onderbeen. Ook hier mag u nog niet op staan. Zes weken na de operatie krijgt u een loopgips, voor minimaal vier weken. Er wordt dan een röntgenfoto van uw voet gemaakt om te beoordelen of het gips definitief af kan blijven.

Het is belangrijk om gedurende één of twee weken na de operatie de geopereerde voet hoog te houden, liefst boven het niveau van het hart. Uw dokter kan u fysiotherapie aanbevelen nadat het gips verwijderd is om de kracht en beweeglijkheid in uw voet of enkel terug te krijgen. Gewoonlijk kunt u na drie of vier maanden uw dagelijkse activiteiten weer oppakken. Het kan zijn dat u nog een tijd aangepaste schoenen of een brace nodig heeft.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.