Revalidatie

Kracht en beweeglijkheid terugkrijgen

Operaties aan voet en enkel kunnen erg pijnlijk zijn. In de Bergmankliniek krijgt u na de operatie een zenuwblokkade rond de enkel, zodat u de eerste uren na de operatie zo min mogelijk pijn zult ervaren. Daarnaast wordt de pas geopereerde voet gekoeld, om te voorkomen dat de voet teveel gaat zwellen, en krijgt u een combinatie van krachtige pijnstillers voorgeschreven.

U krijgt na de operatie een gipsspalk, waar u niet op mag staan. Twee weken na de operatie krijgt een circulair gips, dat is gips helemaal rondom de enkel. Ook hier mag u nog niet op staan. Zes weken na de operatie krijgt u een loopgips, voor minimaal vier weken.

Het is belangrijk om de geopereerde voet hoog te houden, liefst boven het niveau van het hart, gedurende één of twee weken na de operatie.

Uw dokter kan u enkele maanden fysiotherapie aanbevelen om de kracht en beweeglijkheid in uw voet of enkel terug te krijgen. Gewoonlijk kunt u na drie of vier maanden uw dagelijkse activiteiten weer oppakken. Het kan zijn dat u nog een tijd aangepaste schoenen of een brace nodig heeft.