Behandelingen met operatie

Wanneer een niet-operatieve behandeling niet helpt, kan een operatie nodig zijn. De keuze om wel of niet te opereren hangt af van het soort artrose, hoe het gewricht eraan toe is en de plek van de artrose.

Beginnende slijtage van de voetwortelgewrichtjes

Heel veel mensen met artrose van de voetwortelgewrichtjes blijken een korte kuitspier te hebben. De korte kuitspier is waarschijnlijk één van de redenen waardoor de slijtage ontstaat. Indien de voetwortelgewrichtjes wel al pijn doen maar nog niet heel erg versleten zijn, kan een operatieve kuitspierverlenging een goede oplossing zijn. De revalidatie van een dergelijke operatie is niet erg lang en niet erg belastend.

Operatieve behandeling van ernstige (of ver gevorderde) voetwortelartrose

Als het probleem niet (alleen) meer kan worden opgelost met een operatieve kuitspierverlenging, kunnen de voetwortelgewrichtjes (of een deel ervan) worden vastgezet. Deze operatie wordt een arthrodese genoemd. Het resterende zieke kraakbeen wordt verwijderd en de botdelen gefixeerd met schroeven en/of platen. Soms wordt er een stukje bot van elders uit uw lichaam gebruikt om een betere genezing van het bot te bewerkstelligen. De operatie is geslaagd als de botten na een aantal maanden aan elkaar zijn vastgegroeid. Niet alle voetwortelgewrichtjes kunnen op deze manier worden vastgezet.

De eerste drie middenvoetsbeentjes (gerekend vanaf de kant van de grote teen) zijn geschikt om vast te zetten. Deze gewrichtjes bewegen sowieso niet erg veel. De buitenste twee middenvoetsbeentjes daarentegen zijn van nature veel bewegelijker en niet erg geschikt om vast te zetten. Daarom wordt het over het algemeen afgeraden om de twee buitenste middenvoetswortelbeentjes vast te zetten.

Vastzetten van middenvoetsbeentjes bij voetwortelartrose

Omdat de gewrichtjes niet erg gemakkelijk aan elkaar vastgroeien, bestaat de nabehandeling uit een gipsbehandeling waarbij de voet de eerste weken niet belast worden. Zeker voor een oudere patiënt is dit soms erg lastig.

In de afbeeldingen hieronder ziet u voorbeelden waarbij de middelste 3 middenvoetswortelbeentjes operatief zijn vastgezet.

Operatieve behandeling van voetwortelartrose
Artrodese of fusie; met plaatjes en/of schroeven wordt het gewricht vastgezet.

Operatieve behandeling van voetwortelartrose
Röntgenfoto na een artrodese, op de foto zijn de schroeven zichtbaar.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.