Behandelingen met operatie

Wanneer een niet-operatieve behandeling niet helpt, kan een operatie nodig zijn. De keuze om wel of niet te opereren hangt af van het soort artrose, hoe het gewricht eraan toe is en de plaats waar de artrose zich bevindt.

Beginnende slijtage van de voetwortelgewrichtjes

Als de artrose nog niet heel ernstig is, is het jammer om de gewrichtjes operatief vast te schroeven. Het kan helpen om de krachten die op de middenvoet komen bij het lopen door middel van een operatie iets te verminderen. Dit kan door middel van het operatief verlengen van de kuitspier. Heel veel mensen met artrose van de voetwortelgewrichtjes blijken een korte kuitspier te hebben. De korte kuitspier is waarschijnlijk één van de redenen waardoor de slijtage in de middenvoet kan ontstaan. Indien de voetwortelgewrichtjes wel al pijn doen maar nog niet heel erg versleten zijn, kan daarom een operatieve kuitspierverlenging een goede oplossing zijn. De revalidatie van een dergelijke operatie is niet erg lang en niet erg belastend.

Operatieve behandeling van ernstige (of ver gevorderde) voetwortelartrose

Als het probleem niet (alleen) meer kan worden opgelost met een operatieve kuitspierverlenging, kunnen de voetwortelgewrichtjes (of een deel ervan) worden operatief vastgezet. Deze operatie wordt een artrodese genoemd. Het zieke kraakbeen wordt verwijderd en de botdelen vastgezet met schroeven en/of platen. Soms wordt er een stukje bot van elders uit uw lichaam tussen de te fixeren botdelen geplaatst om een betere botgenezing te bewerkstelligen. De botten zijn normaliter na een aantal maanden aan elkaar vastgegroeid. Niet alle voetwortelgewrichtjes kunnen op deze manier worden vastgezet. De eerste drie middenvoetsbeentjes (gerekend vanaf de kant van de grote teen) zijn wel geschikt om vast te zetten. Deze gewrichtjes bewegen van nature al niet erg veel. . De gewrichtjes van de buitenste twee middenvoetsbeentjes zijn van nature veel bewegelijker, en die beweging is ook erg belangrijk voor een goede functie van de voet. Daarom wordt het over het algemeen afgeraden om de twee buitenste middenvoetswortelbeentjes vast te zetten.

Vastzetten van middenvoetsbeentjes bij voetwortelartrose

Omdat de botten na een dergelijke operatie niet erg gemakkelijk aan elkaar vastgroeien, bestaat de nabehandeling uit een gipsbehandeling waarbij de voet de eerste weken niet belast worden. Zeker voor een oudere patiënt kan dit soms erg lastig zijn.

In de afbeeldingen hieronder ziet u voorbeelden waarbij de middelste 3 middenvoetswortelbeentjes operatief zijn vastgezet.

Operatieve behandeling van voetwortelartrose

Artrodese of fusie; met plaatjes en/of schroeven wordt het gewricht vastgezet.

Operatieve behandeling van voetwortelartrose

Röntgenfoto na een artrodese, op de foto zijn de schroeven zichtbaar.

Operatieve behandeling van voetwortelartrose

Operatieve behandeling van voetwortelartrose

In dit voorbeeld was de middenvoet versleten en ingezakt. De voet stond als een platvoet naar binnen gedraaid. Door de middenvoet vast te zetten, kon de stand van de voet weer worden genormaliseerd.

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Joke Wesseling

    Zeer geslaagde operatie, nauwelijks pijn gehad. Heldere begeleiding en goede service. Ik liep direct weer op gewone schoenen.

  • Ervaring van Hulya

    Na jaren pijn loop ik nu weer 13 km om de dag. De pijn is draaglijk en mijn kwaliteit van leven is enorm verbeterd.

  • Ervaring van Jacob

    Na de operatie geen ontsteking of pijn meer. Zeer tevreden over de persoonlijke en deskundige zorg die ik heb ontvangen.

  • Ervaring van N.J. Janse

    Weinig pijn en goed kunnen lopen dankzij de achter-loopschoen. Uitstekende zorg, begeleiding en nazorg!

  • Ervaring van T. Hatchuel

    De operatie en het herstel vielen 100% mee. Geen pijn gehad en nu weer gewoon schoenen aan. Voor mij is het een succes!

  • Ervaring van Marcelle

    Geen pijn gehad na de operatie. Alles is goed genezen en ik loop trots weer in sportschoenen. Een geweldige ervaring!

  • Ervaring van Corrie Laernoes

    Langdurige pijnklachten zijn verdwenen. De ingreep was succesvol en ik kan weer leuke schoenen dragen. Had ik het maar eerder gedaan!

  • Ervaring van Wilma

    Zeer tevreden over de operatie en zorg. Het verschil met eerdere behandeling elders was opvallend groot – in positieve zin.

  • Ervaring van M. te Roller

    Na de operatie had ik tijdelijk pijn en vochtophoping, maar ik ben tevreden over de behandeling en het eindresultaat.

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen