Vastzetten van het grote teengewricht (MTP-I artrodese)

Toegepast bij matige tot ernstige hallux rigidus

MTP-I is het gewricht waar de grote teen samenkomt met het middenvoetsbeentje. Artrodese betekent het vastzetten van een gewricht. Bij een MTP-I artrodese wordt het grote teengewricht dus vastgezet. Het vastzetten van het grote teengewricht is de meest zekere manier om voor altijd een pijnvrij gewricht te krijgen. Het is ook de meest toegepaste operatie voor een matige tot ernstige hallux rigidus.

Uw specialist maakt een snee aan de zijkant van de voet. Aan beide zijden van het gewricht worden de kraakbeenresten zorgvuldig weggehaald. Vervolgens worden de botstukken op elkaar gezet, en vastgeschroefd met twee schroeven die in het bot verzinken. In speciale gevallen is het nodig om samen met de schroeven een plaatje te gebruiken. Zie ook het animatiefilmpje over MTP-I artrodese hieronder.

Video uitleg van een MTP-I artrodese:

De MTP-I artrodese

Het gewricht wordt vastgezet in een stand waarin hij het best bruikbaar is. De teen staat na de operatie daarom iets omhoog, zodat de voet de rollende beweging bij het lopen gemakkelijker kan maken. Het resultaat van deze operatie is blijvend (het gewricht zal altijd stijf blijven) en bij een geslaagde operatie verdwijnt de pijn voor altijd. De stand van de grote teen blijft voor altijd recht.

pre-operatieve stijve grote teenpost-operatieve stijve grote teen

Als het gewricht wordt vastgezet, wordt tevens de bult helemaal weggehaald. De linker foto laat de voet zien voorafgaand aan de operatie, de rechter foto is 8 weken na de operatie genomen.

Het nadeel is dat het gewricht na de operatie niet meer bewegelijk is. Wel blijft er bewegelijkheid in het gewrichtje tussen de twee kootjes van de grote teen. Veel mensen zijn na deze operatie wel weer in staat om de vroegere sportactiviteiten te hervatten:

  • Wandelen (92%)
  • Golf (80%)
  • Hardlopen (75%)
  • Tennis (75%)

Bekijk de video over de bewegelijkheid van de teen na het vastzetten van het teengewricht:

De resultaten van het vastzetten van het grote teengewricht bij een hallux rigidus zijn over het algemeen erg goed: het percentage tevreden patiënten na 10 jaar is nog steeds ongeveer 95%.

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Yvonne

    Na veel omwegen eindelijk geholpen. De ingreep werkte wél en ik ben nu vrijwel pijnvrij. Herstel gaat de goede kant op.

  • Ervaring van Paulien

    Na drie operaties ben ik altijd pijnvrij geholpen, met nauwelijks zichtbare littekens. Geweldige zorg en resultaat!

  • Ervaring van Chantal

    Na meerdere mislukte operaties eindelijk geholpen. De pijn is bijna weg en ik ben heel tevreden over de zorg en behandeling!

  • Ervaring van Jacob

    Na de operatie geen ontsteking of pijn meer. Zeer tevreden over de persoonlijke en deskundige zorg die ik heb ontvangen.

  • Ervaring van Carolien

    Pijnvrij hardlopen na een vastgezette teen. Ik doe weer mee aan trailruns en triatlons. Erg blij met het resultaat!

  • Ervaring van Wilma

    Zeer tevreden over de operatie en zorg. Het verschil met eerdere behandeling elders was opvallend groot – in positieve zin.

  • Ervaring van Willem

    Zeer tevreden over de zorg en professionaliteit. Al jaren terugkomen en blij met de resultaten – nog meer operaties gepland!

  • Ervaring van Wendy

    Geweldig ontvangen en verzorgd, totaal geen pijn gehad. Nu dolgelukkig met het resultaat!

  • Ervaring van T. Hatchuel

    De operatie en het herstel vielen 100% mee. Geen pijn gehad en nu weer gewoon schoenen aan. Voor mij is het een succes!

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen