Welke behandelingen zijn er voor de ziekte van Ledderhose?

Nieuwe behandelingen worden nog onderzocht

Klachten bij de ziekte van Ledderhose verschillen erg van persoon tot persoon. Mensen die geen of weinig klachten hebben, hoeven helemaal geen behandeling. Bij mensen met pijnklachten wordt allereerst geprobeerd zonder operatie de pijn te verzachten, met name door zoveel mogelijk de druk van de knobbels weg te nemen.

Tot nu toe is er nog geen behandeling die de zwellingen bij de ziekte van Ledderhose kan laten verdwijnen. Van veel behandelingen is de werking niet wetenschappelijk bewezen. Er worden steeds nieuwe manieren om de ziekte van Ledderhose te behandelen onderzocht. De niet operatieve behandeling kan in twee groepen worden verdeeld, behandeling om de voet te ontlasten, en/of een behandeling met geneesmiddelen. De geneesmiddelen behandeling kan worden verdeeld in crèmes, pillen of injecties.

De meeste patiënten leren met de Ledderhose te leven en hoeven zich niet te laten opereren. Indien de klachten te hevig zijn en niet operatieve therapie niet of onvoldoende werkt, kan een operatie eventueel een oplossing zijn. Mensen die wel klachten hebben, wordt aangeraden zo lang mogelijk van een operatieve behandeling af te zien.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.