Hoe herkent de specialist de ziekte van Ledderhose?
Lichamelijk onderzoek en echografie
Zoals eerder genoemd, merken mensen vaak niet dat ze de ziekte van Ledderhose hebben, en gaan zij hier niet mee naar een dokter. Komt iemand wel bij de dokter met knobbels onder de voet dan kan uw specialist de diagnose meestal na het lichamelijk onderzoek stellen. De zwellingen onder de voet zijn vaak voelbaar.
Een zwelling onder uw voet betekent niet direct dat u de ziekte van Ledderhose heeft. Van de mensen die naar de dokter gaan vanwege een zwelling onder de voet, heeft ongeveer 20% de ziekte van Ledderhose. Zwelling kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een blaasje met vocht (ganglion) of door een ontsteking of scheurtje in de peesplaat. Dit is van buitenaf niet altijd te beoordelen.
Echo-onderzoek
Met een echo-onderzoek kan de peesplaat goed bekeken worden en wordt de aard van de knobbeltjes duidelijk.
Een echo kan ook knobbels aantonen die met de hand nog helemaal niet voelbaar zijn. In uitzonderlijke gevallen worden grote formaties gevonden die naar binnen groeien. Deze formaties zijn niet te voelen van buitenaf, maar geven wel klachten voor de patiënt. Ook eventuele bloedvaten in de knobbels zijn met een echo zichtbaar.
Echo geeft meer zekerheid over de aandoening en over de grootte van de knobbeltjes, zodat bij een tweede echo, maanden later, beoordeeld kan worden of ze groeien of niet. Met MRI kan de ziekte van Ledderhose ook goed en betrouwbaar in beeld gebracht worden, maar echo-diagnostiek is sneller, toegankelijker en minder duur.
Biopsie
In geval van twijfel over de oorzaak van de knobbels onder uw voet zal uw arts een biopsie voorstellen. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel uit de knobbel onder uw voet weggehaald en opgestuurd naar het laboratorium voor microscopisch onderzoek.