Hoe herkent de specialist de ziekte van Ledderhose?

Lichamelijk onderzoek en echografie

Zoals eerder genoemd, merken mensen vaak niet dat ze de ziekte van Ledderhose hebben, en gaan zij hier niet mee naar een dokter. Komt iemand wel bij de dokter met knobbels onder de voet dan kan uw specialist de diagnose meestal na het lichamelijk onderzoek stellen. De zwellingen onder de voet zijn vaak voelbaar.

Een zwelling onder uw voet betekent niet direct dat u de ziekte van Ledderhose heeft. Van de mensen die naar de dokter gaan vanwege een zwelling onder de voet, heeft ongeveer 20% de ziekte van Ledderhose. Zwelling kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een blaasje met vocht (ganglion) of door een ontsteking of scheurtje in de peesplaat. Dit is van buitenaf niet altijd te beoordelen.

Echo-onderzoek

Met een echo-onderzoek kan de peesplaat goed bekeken worden en wordt de aard van de knobbeltjes duidelijk.

Een echo kan ook knobbels aantonen die met de hand nog helemaal niet voelbaar zijn. In uitzonderlijke gevallen worden grote formaties gevonden die naar binnen groeien. Deze formaties zijn niet te voelen van buitenaf, maar geven wel klachten voor de patiënt. Ook eventuele bloedvaten in de knobbels zijn met een echo zichtbaar.

Echo geeft meer zekerheid over de aandoening en over de grootte van de knobbeltjes, zodat bij een tweede echo, maanden later, beoordeeld kan worden of ze groeien of niet. Met MRI kan de ziekte van Ledderhose ook goed en betrouwbaar in beeld gebracht worden, maar echo-diagnostiek is sneller, toegankelijker en minder duur.

Biopsie

In geval van twijfel over de oorzaak van de knobbels onder uw voet zal uw arts een biopsie voorstellen. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel uit de knobbel onder uw voet weggehaald en opgestuurd naar het laboratorium voor microscopisch onderzoek.

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Hilde

    Weinig pijn, goede zorg en duidelijke begeleiding. Na een paar weken alweer mobieler en blij met het resultaat!

  • Ervaring van M. te Roller

    Na de operatie had ik tijdelijk pijn en vochtophoping, maar ik ben tevreden over de behandeling en het eindresultaat.

  • Ervaring van Corrie

    Geweldig behandeld, geen problemen tijdens herstel. Ik ben zo tevreden dat ik in september voor de andere voet terugkom!

  • Ervaring van M. Tijssen

    Goede voor- en nazorg en lieve begeleiding. Lopen is nog even wennen, maar ik kijk uit naar het eindresultaat.

  • Ervaring van Jolanda

    Nog nooit zulke mooie én pijnvrije voeten gehad. Ik ben ontzettend blij dat ik deze stap heb gezet.

  • Ervaring van Shirley

    Na meerdere operaties zie ik eindelijk duidelijk verschil. Ik ben nu al blij en kijk uit naar weer lopen op mijn hele voet.

  • Ervaring van Corrie Laernoes

    Langdurige pijnklachten zijn verdwenen. De ingreep was succesvol en ik kan weer leuke schoenen dragen. Had ik het maar eerder gedaan!

  • Ervaring van Hanneke

    Operatie zonder pijn, topbehandeling en geweldige service. Ik kijk uit naar revalideren – en hopelijk straks weer rennen!

  • Ervaring van Nell

    Nagenoeg pijnvrij en alle zwelling verdwenen. Ik loop weer als een kieviet – zelfs op enigszins hoge hakken!

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen