Ontstekingsremmende pijnstillers

Gebruik van NSAID's

NSAID’s zijn ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac. Er zijn studies die hebben aangetoond dat de knobbels van de Ledderhose kleiner zouden kunnen worden door deze medicatie. Over het algemeen wordt er nog steeds vanuit gegaan dat deze middelen niet de ziekte kunnen genezen, ze kunnen alleen de klachten op een beheersbaar niveau houden. Overleg altijd eerst met uw arts voordat u deze middelen langdurig gaat gebruiken. Het probleem met deze geneesmiddelen is dat ze over het algemeen niet langdurig kunnen worden gebruikt vanwege de bijwerkingen (voornamelijk maag- darmproblemen).

Tamoxifen is een middel dat bekend is geworden als therapie bij (borst)kanker. Het wordt in Amerika experimenteel gebruikt bij Ledderhose bij mensen die heel veel pijnklachten hebben en bij wie geen andere therapie aanslaat.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.