Operatieve behandelingen van de ziekte van Ledderhose?

Niet uitgevoerd in Bergman kliniek (locatie Naarden)

De meeste patiënten leren te leven met de ziekte van Ledderhose en laten zich niet opereren. Indien de klachten te hevig zijn en de behandeling zonder operatie niet of onvoldoende werkt, is een operatie mogelijk. Gezien de teleurstellende resultaten van een operatieve ingreep en de mogelijke complicaties wordt in de Bergman kliniek (locatie Naarden) niemand aan de ziekte van Ledderhose geopereerd.

Bij de operatie worden de knobbels onder de voet weggesneden. Dit is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. De knobbels zitten namelijk niet alleen in de peesplaat maar ook in de onderhuid en de huid. Het is heel moeilijk om al het zieke weefsel te verwijderen. Dit is echter wel erg belangrijk. Als er kleine stukjes ziek weefsel achterblijven, komt het gezwel weer terug, en dan kunnen de klachten vaak erger zijn dan vóór de operatie. De kans dat de gezwellen terugkomen is groter bij mensen die Ledderhose hebben aan beide voeten, bij mensen bij wie het in de familie voorkomt en bij mensen met meerdere gezwellen in de voet.

Ledderhose specialisten zijn het er nog steeds niet over eens hoeveel precies moet worden verwijderd van het peesplaat, en waar de snede in de huid het beste kan komen. Het wordt de wetenschappers steeds duidelijker dat er heel veel van de peesplaat moet worden verwijderd. De peesplaat naast de knobbels kan er tijdens de operatie op het oog gezond uitzien, maar als je het weefsel onder een microscoop houdt, zie je dat het toch ook ziek is. Toch zijn er nog steeds chirurgen die alleen maar de knobbels zelf weghalen. Om een zo optimaal mogelijk resultaat te krijgen van een operatie, kunt u zich het beste laten opereren door een (plastisch) chirurg die hier veel ervaring mee heeft.

Zelfs wanneer de Ledderhose ‘ruim’ verwijderd wordt, is er nog steeds een redelijke kans dat de knobbels terugkomen na de operatie.

Doordat een groot gedeelte van het peesplaat moet worden verwijderd, moet er ook een grote wond worden gemaakt. Hierdoor ontstaan gemakkelijker wondgenezingsproblemen. Ook kunnen de voetzoolzenuwen beschadigd raken of kunnen deze verkleven in de littekens. Doordat de peesplaat na de operatie minder in staat is om de voetboog te ondersteunen, kan een platvoet ontstaan.

Het probleem van de operatieve behandeling is dat er regelmatig een pijnlijk litteken onder de voet ontstaat. Hierin kan ook veel eeltvorming optreden (zie foto). Bovendien ontstaan er vaak weer opnieuw Ledderhosen knobbels in het litteken.

Hersteltijden en complicaties

Lees hieronder meer over de hersteltijden en complicaties van een operatieve behandeling van de ziekte van Ledderhose.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.