Gel

Gebruik van Verapamil

De laatste tijd is er interesse ontstaan om Ledderhose te behandelen met Verapamil, in de vorm van een gel. Proeven met Verapamil in het laboratorium laten zien dat Verapamil de activiteit van een belangrijke cel binnen de knobbels (de fibroblast) verminderen. In theorie zou Verapamil dus de groei van de Ledderhose knobbels kunnen remmen of zelfs stilleggen. Het is wel een langdurige behandeling. Momenteel wordt voor deze behandeling geadviseerd om 2 maal daags gel op de huid waar de knobbels zitten te smeren. Dit moet 6 tot 12 maanden worden volgehouden. Hierdoor zouden de knobbels minder hard worden en zouden de klachten verminderen. Tot nu toe is nog niemand met deze therapie helemaal van de knobbels afgekomen.

Verkrijgbaarheid

Momenteel is het (nog) niet erg eenvoudig om Verapamil transversale gel 15% te kopen of online te bestellen. De enige manier die ons op dit moment bekend is, is via PDlabs in Amerika. Ga via de onderstaande knop naar een (Engelstalig) formulier waar u uw symptomen en klachten kunt registreren:

Naar het registratieformulier

Ga via de onderstaande knop naar een formulier waar uw behandelend arts Verapamil in Amerika zou kunnen bestellen:

Naar het bestelformulier

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.