Gel

Gebruik van Verapamil

Verapamil gel wordt al lange tijd in de Verenigde Staten gebruikt voor Ledderhose (en in sommige gevallen ook voor Dupuytren-nodules). Proeven met Verapamil in het laboratorium laten zien dat Verapamil de activiteit van een belangrijke cel binnen de knobbels (de fibroblast) verminderen. Het is wel een langdurige behandeling. Het moet 2-3 keer per dag op de huid over de knobbels worden aangebracht en worden afgedekt met een sok. Het kan 3-6 maanden duren voordat het effect zichtbaar is, maar veel patiënten die het langdurig gebruiken, zeggen dat de knobbel stopt met groeien of zelfs krimpt en hen geen last meer bezorgt. De knobbels zouden minder hard worden en de klachten zouden daardoor verminderen. Tot nu toe is nog niemand met deze therapie helemaal van de knobbels afgekomen.Zoals bij alles wat met de ziekte van Ledderhosen c.q. Dupuytren te maken heeft, werkt het niet bij iedereen.

Het is een gel die wordt gemaakt in speciale apotheken, met name in de Verenigde Staten, waar onderzoek is gedaan naar de werking van het medicijn. Verapamil wordt normaal gesproken gebruikt voor hartproblemen (angina, onregelmatige hartslag) en hoge bloeddruk.

Een bereidende apotheek moet verapamil-capsules nemen en het medicijn vermalen, vervolgens mengen met de juiste formulering van gel of crème in de juiste hoeveelheid, zodat de concentratie die veel wordt gebruikt (15%) stabiel blijft gedurende maanden en door de huid kan doordringen wanneer het wordt aangebracht op de knobbels of bultjes.

Verkrijgbaarheid

Er is naar ons weten geen bereidende apotheek in Nederland die de gel zou kunnen bereiden!

De enige manier die ons op dit moment bekend is, is via PDlabs in Amerika. Ga via de onderstaande knop naar een (Engelstalig) formulier waar u uw symptomen en klachten kunt registreren:

Naar het registratieformulier

Ga via de onderstaande knop naar een formulier waar uw behandelend arts Verapamil in Amerika zou kunnen bestellen:

Naar het bestelformulier

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.