Injecties

Gebruik van corticosteroïde injecties

Het lijkt natuurlijk heel logisch om een werkzaam geneesmiddel direct in de knobbels te spuiten. Het probleem is dat de knobbel zo hard is, dat een geneesmiddel zich onvoldoende verspreidt in de knobbel. Vergelijk het maar met vloeistof in een steen proberen te spuiten. Momenteel zijn voor Ledderhose de corticosteroïd injecties het meest populair. Corticosteroïden hebben geen wetenschappelijk bewezen werking in Ledderhose, maar hebben mogelijk wel enig effect in het begin van de aandoening. Corticosteroïd injecties mogen alleen door een gekwalificeerde arts gegeven worden. De injecties moeten een aantal malen herhaald worden, en zijn vrij pijnlijk. Vaak is het effect van de injecties tijdelijk, en kan de huid onder de voet er dunner van worden en wit verkleuren. Er kunnen ook ernstigere complicaties ontstaan, zoals een gescheurde buigpees van de teen.

Er zijn verschillende vormen van corticosteroïden op de markt, voor Ledderhose wordt Triamcinolon aangeraden. De injectie moet 3 tot 5 maal herhaald worden, met een frequentie van ongeveer een keer per maand.

Gebruik van collagenase injecties

Inmiddels is er een geneesmiddel (Xiapex) op de markt dat in staat is de knobbels bij Dupuytren (een soort Ledderhosen, maar dan in de hand) als het ware op te lossen. Dit middel wordt vooralsnog niet gebruikt voor de voeten.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.