Knobbels onder de voet (Ziekte van Ledderhose)

Wat is de ziekte van Ledderhose?

Bij de ziekte van Ledderhose ontstaan harde knobbeltjes onder de voet. De Latijnse naam voor de aandoening is: plantaire fibromatose. De knobbeltjes ontstaan door een goedaardige woekering van het bindweefsel in de peesplaat onder de voet (de plantaire fascie). Deze peesplaat loopt van de bal van de voet tot aan het hielbeen.

1=hielbeen 2=knobbel door Ledderhose 3=peesplaat

De knobbeltjes groeien over het algemeen heel langzaam en meestal stoppen ze met groeien als ze ongeveer 2 cm doorsnede hebben bereikt. De knobbeltjes zijn hard en kunnen rond of plat van vorm zijn. Meestal zitten ze aan de binnenzijde van de voetboog (zie foto).

De knobbels zitten meestal aan de binnenzijde van de voetboog

De ziekte komt ook voor aan de handen, maar dan heet de aandoening: ziekte van Dupuytren. Ongeveer 18% van de mensen met Dupuytren in de handen heeft ook Ledderhose in de voeten. Bij Dupuytren gaan vaak de vingers krom staan maar bij Ledderhose gaan de tenen meestal niet krom staan.

De knobbeltjes onder de voet zijn niet altijd zichtbaar. Heel veel mensen die de ziekte van Ledderhose hebben, merken dit niet en zullen hiervoor nooit naar een dokter gaan. Daarom is het moeilijk om er achter te komen hoe vaak de aandoening precies voorkomt.

Met een cirkel is de verdikking in de voetzool aangegeven.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van knobbels onder de voet

De aanleg om deze aandoening te krijgen is overwegend erfelijk bepaald. Vaak hebben uw (voor)ouders deze aandoening dus ook gehad.

Lees meer

Klachten van knobbels onder de voet

De klachten verschillen erg per persoon. Sommige mensen hebben erg veel last van de knobbel(s) terwijl een ander ze bijna niet voelt. De zwellingen onder de voet voelen hard aan, en zitten vast in de peesplaat onder de voet.

Lees meer

Diagnose van knobbels onder de voet

Zoals eerder genoemd, merken mensen vaak niet dat ze de ziekte van Ledderhose hebben, en gaan zij hier niet mee naar een dokter.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van knobbels onder de voet

Klachten bij de ziekte van Ledderhose verschillen erg van persoon tot persoon. Mensen die geen of weinig klachten hebben, hoeven helemaal geen behandeling.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.