Knobbels onder de voet (Ziekte van Ledderhose)
Wat is de ziekte van Ledderhose?
Bij de ziekte van Ledderhose ontstaan harde knobbeltjes onder de voet. De Latijnse naam voor de aandoening is: plantaire fibromatose. De knobbeltjes ontstaan door een goedaardige woekering van het bindweefsel in de peesplaat onder de voet (de plantaire fascie). Deze peesplaat loopt van de bal van de voet tot aan het hielbeen.
De knobbeltjes groeien over het algemeen heel langzaam en meestal stoppen ze met groeien als ze ongeveer 2 cm doorsnede hebben bereikt. De knobbeltjes zijn hard en kunnen rond of plat van vorm zijn. Meestal zitten ze aan de binnenzijde van de voetboog (zie foto).
De ziekte komt ook voor aan de handen, maar dan heet de aandoening: ziekte van Dupuytren. Ongeveer 18% van de mensen met Dupuytren in de handen heeft ook Ledderhose in de voeten. Bij Dupuytren gaan vaak de vingers krom staan maar bij Ledderhose gaan de tenen meestal niet krom staan.
De knobbeltjes onder de voet zijn niet altijd zichtbaar. Heel veel mensen die de ziekte van Ledderhose hebben, merken dit niet en zullen hiervoor nooit naar een dokter gaan. Daarom is het moeilijk om er achter te komen hoe vaak de aandoening precies voorkomt.
In dit hoofdstuk
Oorzaken van knobbels onder de voet
De aanleg om deze aandoening te krijgen is overwegend erfelijk bepaald. Vaak hebben uw (voor)ouders deze aandoening dus ook gehad.
Klachten van knobbels onder de voet
De klachten verschillen erg per persoon. Sommige mensen hebben erg veel last van de knobbel(s) terwijl een ander ze bijna niet voelt. De zwellingen onder de voet voelen hard aan, en zitten vast in de peesplaat onder de voet.
Diagnose van knobbels onder de voet
Zoals eerder genoemd, merken mensen vaak niet dat ze de ziekte van Ledderhose hebben, en gaan zij hier niet mee naar een dokter.
Behandelmogelijkheden van knobbels onder de voet
Klachten bij de ziekte van Ledderhose verschillen erg van persoon tot persoon. Mensen die geen of weinig klachten hebben, hoeven helemaal geen behandeling.