Steunzool

Alleen de juiste steunzool helpt

Veel mensen weten zelf niet dat ze de ziekte van Ledderhose hebben omdat de knobbels niet altijd goed te voelen zijn. Toch kunnen ze klachten ervaren als brandende pijn onder de voet, pijn wanneer er op de voetzool wordt gedrukt of pijn bij het lopen. Er is een grote groep Ledderhose patiënten die lopen op steunzolen die goed bedoeld zijn, maar de klachten alleen maar verergeren. Denkt u dat u Ledderhose hebt en loopt u op steunzolen? Dan heeft u waarschijnlijk zonder steunzolen minder klachten. Heeft u toch steunzolen nodig, dan moeten deze zo ontworpen worden dat de spanning op de peesplaat onder de voet niet toeneemt en dat er zo min mogelijk druk op de knobbeltjes komt tijdens het gaan en staan. Een zool met uitsparingen op de plek van de knobbeltjes kan helpen.

Soms geeft de stand van de voet extra spanning op de peesplaat onder de voet. Bijvoorbeeld bij mensen waarbij de achtervoet erg naar binnen zakt en de voorvoet wat naar buiten wijkt (knikvoet). In dat geval kan de spanning op de peesplaat zo toenemen dat er kleine scheurtjes (haarscheurtjes) ontstaan in de vezels van de peesplaat. Bij iemand met de ziekte van Ledderhose geeft dit extra problemen omdat de haarscheurtjes niet normaal genezen. Er ontstaan litteken knobbels (fibromatose).

Hier kan een ervaren podoloog of een ervaren podotherapeut steunzolen voor ontwerpen die zorgen voor verlichting van de klachten door een zool te maken die twee doelen dient: minder knikstand (correctie) en tegelijk minder druk op de knobbels van Ledderhose.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.