Medicijnen

Verschillende typen geneesmiddelen

Lees hieronder meer over corticosteroïden en ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s):

Corticosteroïden

Sommige artsen geven een injectie met corticosteroïden (bijnierschorshormoon) tussen het os tibiale externum en het scheepsvormig beentje. Het nadeel van deze injectie is dat het vaak maar tijdelijk werkt, en de klachten dus na verloop van tijd kunnen terugkeren. Daarnaast kan het weefsel door corticosteroïden zwakker worden. Corticosteroïdeninjecties mogen alleen door een daarvoor gekwalificeerde arts gegeven worden.

Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s)

Pijnstillers kunnen helpen tegen de pijn, maar nemen het probleem niet weg. Als u een pijnstiller wilt gebruiken, begin dan met paracetamol. Of gebruik een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) in gelvorm om op de pijnlijke plek te smeren. Deze pijnstillers werken over het algemeen goed en hebben de minste bijwerkingen.

NSAID’s (zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac) zijn ook verkrijgbaar in tabletten of zetpillen. Dit zijn ook goede pijnstillers maar deze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Bij een pijnlijk os tibiale externum werkt NSAID-gel even goed als de NSAID-tabletten, maar de gel geeft veel minder kans op bijwerkingen. U kunt diclofenac-gel 1-3% of ibuprofen-gel 5% gebruiken. Smeer dit 2 tot 4 maal per dag zacht op het pijnlijke plekje.

Lees voordat u een medicijn gebruikt altijd de informatie in de bijsluiter van het medicijn. Overleg met uw huisarts wanneer u ontstekingsremmende pijnstillers voor langere tijd wilt gebruiken.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.