Complicaties na de operatie van een pijnlijk os tibiale externum

In de literatuur beschreven complicaties

Helaas kunnen bij elke operatie complicaties voorkomen, hoezeer uw specialist dit ook probeert te vermijden. Hieronder volgt een lijstje van de meest voorkomende complicaties, zoals die in de literatuur worden beschreven.

  • Pijn: dat de voet vlak na de operatie pijn doet, is normaal. Pijn die enige dagen na de operatie ontstaat, kan wijzen op een infectie.*
  • Vertraagde wondgenezing en wondinfectie.*
  • Diepe infectie: een infectie waarbij ook het bot betrokken raakt. In dat geval is een nieuwe operatie noodzakelijk.
  • Soms groeit het vastgeschroefde os tibiale externum niet vast aan het scheepsvormig botje. Hierdoor kunnen opnieuw pijnklachten ontstaan*.
  • Verdoofd gevoel in de huid rond de wond door beschadiging van huidzenuwtakjes. Meestal is dit tijdelijk. In sommige gevallen kan het 1-2 jaar duren voor het gevoel weer normaal is. Heel soms is deze gevoelsstoornis blijvend.
  • Pijn door de schroef. Dit is extreem zeldzaam bij deze operatie, omdat de schroef in het bot verzonken wordt. In die gevallen dat er toch pijn ontstaat kan de schroef weer worden verwijderd zodra de botten goed aan elkaar zijn gegroeid.

* Betekent dat deze kans veel vaker voorkomt bij rokers.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.