Welke operatieve behandelingen zijn er voor een pijnlijk os tibiale externum?

Os tibiale externum vastzetten of verwijderen

Als de klachten ernstig zijn en lukt het niet om met de niet-operatieve behandeling de klachten voldoende te verminderen, dan kan een operatie overwogen worden. Het os tibiale externum wordt dan (indien mogelijk) met een schroef vastgezet aan het scheepsvormig beentje.

Indien het os tibiale externum te klein is om vastgezet te worden, kan het botje verwijderd worden. De sterke tibialis posterior pees die (deels) aan het botje vastzit, moet dan verplaatst worden naar het scheepsvormige bot. Deze operatie staat ook wel bekend als de Kidner procedure.

Operatieve behandelmogelijkheden van een pijnlijke bult aan de binnenkant van de voetOperatieve behandelmogelijkheden van een pijnlijke bult aan de binnenkant van de voet
Voor en na de operatie

Operatieve behandelmogelijkheden van een pijnlijke bult aan de binnenkant van de voetOperatieve behandelmogelijkheden van een pijnlijke bult aan de binnenkant van de voet
Dit pijnlijke botfragmentje is iets kleiner, en wordt slechts met 1 schroefje vastgezet.

Resultaten

Zowel met het verwijderen als met het vastzetten van het os tibiale externum aan het scheepvormig beentje worden goede resultaten bereikt. In de wetenschappelijke literatuur zijn de uitkomsten iets beter na het vastschroeven van het botje in vergelijking met het botje verwijderen. Het voordeel van het vastschroeven van het botje is dat de tibialis posteriorpees die aan het botje zit niet hoeft te worden verplaatst naar het scheepsvormige bot. Over het algemeen geldt dat verplaatsing van een pees altijd een (lichte) krachtsvermindering veroorzaakt Het nadeel van het vastschroeven van het os tibiale is dat daarmee de bult aan de zijkant van de voet niet (geheel) verdwijnt.

Helaas is het slagingspercentage van geen enkele operatietechniek 100%. Zo groeit het vastgeschroefde os tibiale externum niet altijd vast aan het scheepsvormig botje. Als het botje niet vastgroeit, zou dit opnieuw pijnklachten kunnen geven. Gelukkig groeit het botje in 85% van de gevallen wel vast.

Corrigeren platvoet

Indien er sprake is van een (forse) platvoet, kan het nodig zijn om ook de stand van de voet operatief te verbeteren, om zo belasting op de voetboog te verminderen. Dit kan door een operatieve kuitspierverlenging en/of een standsverandering van het hielbeen.

Verloop van de operatie

Een operatie aan een os tibiale externum (zonder platvoet correctie) duurt ongeveer een half uur en gebeurt tijdens een dagbehandeling. U wordt verdoofd middels een ruggenprik of onder algehele narcose.

De chirurg maakt aan de binnenkant van uw voet, op de plaats van de pijnlijke plek of zwelling een snee van 3 à 4 cm. Afhankelijk van de grootte van het os tibiale externum wordt het botje vastgeschroefd aan het scheepsvormig beentje of verwijderd. Indien het botje wordt vastgeschroefd, wordt eerst het bindweefsel tussen beiden botten weggehaald, en vervolgens wordt het os tibiale externum vastgezet met 1 of 2 schroeven die in het bot verzinken en die er dus niet meer uit hoeven te worden gehaald.

Als het botje helemaal moet worden verwijderd, dan moet de pees die (deels) aan dat botje vastzit worden vastgehecht aan het scheepsvormig botje. Dit moet een heel stevige verbinding worden, anders kunt u daar weer klachten van krijgen. Hiervoor zijn verschillende technieken, afhankelijk van de anatomie van de individuele voet.

Nabehandeling, hersteltijden en complicaties

Lees hieronder meer over de nabehandeling, hersteltijden en complicaties van een operatie aan een pijnlijk os tibiale externum.

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Clara

    Zonder pijn en met topzorg hersteld van hallux valgus. Inmiddels weer aan het trainen voor de Dam-tot-Damloop!

  • Ervaring van Chantal

    Na meerdere mislukte operaties eindelijk geholpen. De pijn is bijna weg en ik ben heel tevreden over de zorg en behandeling!

  • Ervaring van Marijke

    Mijn voet functioneert weer voor 90 à 95% en ik geniet opnieuw van boswandelingen. Ik ben hier ontzettend blij mee.

  • Ervaring van Saskia

    Het herstel ging langzamer dan verwacht, maar ik ben blij dat ik doorzette. Nu loop ik weer zonder krukken en het resultaat is mooi.

  • Ervaring van Inge

    Weinig pijn gehad en alles verliep zoals verteld. Ik loop weer prima en ben blij dat ik de operatie heb gedaan!

  • Ervaring van M. te Roller

    Na de operatie had ik tijdelijk pijn en vochtophoping, maar ik ben tevreden over de behandeling en het eindresultaat.

  • Ervaring van Marcelle

    Geen pijn gehad na de operatie. Alles is goed genezen en ik loop trots weer in sportschoenen. Een geweldige ervaring!

  • Ervaring van H. de Jong

    Na jaren pijn en verkeerde diagnoses kan ik eindelijk weer hardlopen – helemaal pijnvrij en ontzettend blij!

  • Ervaring van Yvonne

    Na veel omwegen eindelijk geholpen. De ingreep werkte wél en ik ben nu vrijwel pijnvrij. Herstel gaat de goede kant op.

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen