Schoenaanpassing

Uw eigen schoen geschikt laten maken

Een orthopedisch schoentechnicus kan uw eigen schoen zo aanpassen dat u er weer gemakkelijker op kan lopen. Zo’n aanpassing heet OVAC: Orthopedische Voorziening Aan Confectieschoenen.

Ruimte voor de bult

Binnen in de schoen kan een extra gepolsterde voering worden gemaakt, met een uitsparing op de pijnlijke plek. In sommige gevallen kan met een kogeltang het leer van de schoen ter plaatse van de zwelling ‘uitgedeukt’ worden, zodat de bult voldoende ruimte krijgt.

Afrolvoorziening

De zool van uw schoen kan worden aangepast zodat deze stijver is en beter afrolt. Zo hoeft de tibialis posterior pees minder hardt te werken en trekt deze minder aan het os tibiale externum. Dit kan de klachten flink verminderen. Het nadeel is wel dat deze afwikkelvoorziening onder al uw schoenen aangebracht zou moeten worden.

Schoenaanpassing
De afwikkelbalk kan in de zool van uw eigen schoen gemaakt worden. Links de schoen zonder afwikkelbalk, rechts de schoen met afwikkelbalk.

Lees meer over OVAC

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.