Behandeling met operatie

Kijkoperatie bij een te strakke buigpees

Met een kijkoperatie van de enkel wordt getracht de lange buigpees van de grote teen zijn normale functie (terug) te laten krijgen. Als de lange buigpees normaal kan bewegen kan de normale werking van de voet worden hersteld.

De kijkoperatie vindt plaats met een ruggenprik of onder narcose. De operatie wordt via de achterzijde van de enkel uitgevoerd via twee kleine sneetjes in de huid. U wordt hiervoor op de buik gelegd. Er wordt een kijkbuis naar binnen gebracht. Door de kijkbuis in de enkel te bewegen, kan de enkel aan de binnenzijde worden bekeken. Via deze kijkbuis wordt ook wat water in de enkel ingebracht. Hierdoor ontstaat er een ruimte (een ‘waterbubbel’) waardoor al het weefsel goed zichtbaar wordt. Met behulp van wat kleine andere instrumenten kan nu het overtollige weefsel worden verwijderd. Als dat nodig is, wordt met een speciale frees het enkelkanaal waar de pees doorheen loopt wat wijder gemaakt.

De operatie duurt meestal een half uur. De kleine sneetjes worden gehecht en om de enkel wordt een drukverband aangelegd. De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Dat betekent dat u één tot twee uur voor de operatie aanwezig bent en ongeveer twee uur na operatie wanneer u zich weer goed voelt naar huis mag.

Over de kijkoperatie

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.