Hielpijn door onbekende oorzaak

Mogelijk veroorzaakt door lange buigpees

Niet alle hielpijn ontstaat door een hielspoor of fasciitis plantaris. Wanneer er bij hielpijnklachten echografisch geen hielspoor of verdikking van het peesblad gevonden wordt, of wanneer geen enkele therapie helpt om de hielklachten te verminderen, dan is het verstandig om te laten onderzoeken of er een afwijking aan de buigpees van de grote teen speelt. In het Hielpijncentrum kunnen de echografisten u daarop een antwoord geven. Zij kunnen met behulp van de echo kijken of de lange buigpees van de grote teen vastloopt in de enkel en druk uitoefent op de zenuw die naar het hielbeen loopt.

Bij de hiel splits een zenuw, de nervus tibialis posterior, zich in meerdere zenuwtakjes. Bij een functionele hallux limitus kan dit zenuwtakje geïrriteerd raken en hielpijnklachten geven. Deze pijn kan zelfs uitstralen naar de tenen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.