Anatomie die ‘niet klopt’

Afwijkingen die de pees belemmeren

De voeten en enkels zijn niet bij iedereen hetzelfde gebouwd. Er is een enorme variatie in de anatomie. Dat is meestal helemaal geen probleem, maar soms helaas wel. Als iemand bijvoorbeeld niet één, maar twee buigpezen heeft, dan passen die pezen tezamen niet gemakkelijk door de tarsale tunnel. Of als iemands enkelbot in de enkel heel groot is op de plaats waar de buigpees van de grote teen langs loopt, kan de pees hierdoor ook moeilijker heen en weer glijden.

Aan de achterzijde van het sprongbeen zit een botuitsteeksel. Hierdoor moet de pees een omweg maken. Omdat er meer aan de pees wordt getrokken om de pees toch door de tunnel te krijgen, verandert de structuur van de pees bij de overgang van de spier naar de pees, we noemen dat vervetting (dit is de gele structuur).

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.