Test van de lange buigpees

Teen stijf bij haakse positie

De test van de lange buigpees van de grote teen bestaat uit twee delen:

  1. De grote teen wordt omhoog geduwd terwijl de enkel naar beneden is gebogen. De grote teen kan dan normaal naar boven bewogen worden, ook bij een functionele hallux limitus.
  2. Hierna wordt de enkel zoveel mogelijk in 90 graden ten opzichte van het onderbeen gezet, dus in een stand zoals wanneer u staat op de voet. Dan wordt opnieuw geprobeerd de grote teen omhoog te duwen. Als het dan niet meer mogelijk is om de grote teen omhoog te bewegen, is er sprake van een functionele hallux limitus.

Daarnaast kan tijdens het lopen beoordeeld worden of de voet normaal wordt afgewikkeld.

Linker foto: De enkel hangt ontspannen iets naar beneden, het gewricht van de grote teen is normaal bewegelijk. Middelste foto: De voet wordt omhoog gedrukt, de enkel moet omhoog buigen. Rechter foto: De teen wordt naar de neus toe geduwd. Indien dit niet lukt (zoals in het voorbeeld) is er sprake van een functionele hallux limitus.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.