Röntgenfoto

Botten in beeld brengen

Bij uw poliklinische bezoek zal ook vaak een röntgenfoto worden gemaakt. Deze wordt gemaakt terwijl u uw voet belast. Op een röntgenfoto worden vooral botten in beeld gebracht. Pezen zijn dus niet te zien op een röntgenfoto.

Toch zijn er bij een functionele hallux limitus soms wel afwijkingen aan de botten zichtbaar. Zo staat het eerste middenvoetsbeentje van de grote teen vaak wat hoger dan de andere middenvoetsbeentjes (zie foto). En soms is een afwijkende vorm te zien van het sprongbeen, aan de achterzijde van de enkel.

Bij de bovenste voet staat het middenvoetsbeentje van de grote teen (pijl) hoger dan de andere middenvoetsbeentjes, bij de onderste voet heeft het eerste middenvoetsbeentje een normale positie

Bij een jong persoon is er op de röntgenfoto meestal nog geen slijtage van het grote teengewricht zichtbaar bij een functionele hallux limitus.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.