Pijnlijke grote teen

Pijnlijk en stijf gewricht van de grote teen (hallux rigidus)

Bij het lopen en wandelen buigt de grote teen bij iedere stap steeds mee omhoog. Dit omhoog bewegen van de grote teen wordt de afwikkeling genoemd. Als de buigpees die zich aan de onderkant van de grote teen bevindt te strak staat, kan de teen niet voldoende omhoog bewegen. Dit geeft veel wrijving in het gewricht van de grote teen. Op latere leeftijd kan hierdoor ook slijtage van het kraakbeen van de grote teen (artrose) ontstaan.

Daarom is het met name bij jonge mensen die pijnklachten hebben van de grote teen belangrijk om te beoordelen of misschien de buigpees van de grote teen te strak staat. Deze test kunt u bij uzelf thuis uitvoeren. Wanneer een te strakke buigpees op tijd wordt verholpen, kan dit klachten op latere leeftijd mogelijk voorkomen.

Boven: Een gezonde voet. De grote teen buigt soepel om het gewricht. De teen ligt plat op de grond en de voet staat hier haaks op. Er komt nergens een verhoogde druk op het kraakbeen van het gewricht.

Onder: Te strakke grote teenbuiger. Aan de bovenkant van het grote teengewricht ontstaat extra veel druk op het kraakbeen, waardoor het daar gemakkelijker slijt. De grote teen kan minder ver omhoog worden bewogen. Het voorste teengewricht ‘jubelt’ omdat het de stijfheid van het aangedane gewricht probeert te compenseren.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.