Welke klachten geeft een strakke buigpees?

Klachten vaak moeilijk te duiden

Als de lange buigpees van de grote teen ergens rondom de enkel niet meer goed heen en weer kan glijden, kunnen er allerlei verschillende (voet)klachten ontstaan. Het looppatroon verandert door de relatief stijve grote teen. De enkel, knie en heup worden meer gebogen tijdens het lopen, en daardoor wordt het bekken meer naar achteren gekanteld. Een functionele hallux limitus kan dus effect hebben op het hele onderlichaam!

Soms zijn de klachten voor de patiënt moeilijk te duiden. Met andere woorden: wáár de pijn in de voet (of onderbeen) zit, is soms lastig met één vinger aan te geven.

De man op de linker tekening heeft een normaal functionerend grote teengewricht. De man op de rechter tekening heeft een grote teen die niet goed wil buigen, en loopt hierdoor meer gebogen met de enkel, knie en heup.

Hiernaast wordt een overzicht gegeven over de mogelijke klachten die een strakke buigpees kan geven.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.