Medicijnen

Tegengaan van zwellingen en pijn

Corticosteroïdeninjectie

Sommige artsen geven een injectie met corticosteroïden (bijnierschorshormoon). Het nadeel van deze injectie is dat het vaak maar tijdelijk werkt, en de klachten dus na verloop van tijd kunnen terugkeren. Daarnaast kan het weefsel door corticosteroïden zwakker worden en remmen deze geneesmiddelen het zelfgenezend vermogen van het weefsel.

Lees meer over corticosteroideninjecties

Hyaluronzuur

Dit middel houdt het nog aanwezige kraakbeen in een zo goed mogelijke conditie en werkt pijnstillend. Hyaluronzuur wordt met een injectie in het gewricht gebracht. De werking van dit middel is wat onvoorspelbaar, bij sommige patiënten slaat het beter aan dan bij anderen.

Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's)

Wilt u een pijnstiller gebruiken? Begin dan met paracetamol. Of gebruik een NSAID-gel om op de pijnlijke plek te smeren. Deze pijnstillers werken over het algemeen goed en hebben de minste bijwerkingen. Lees de informatie op de bijsluiter bij paracetamol.

NSAID-gel werkt even goed als de NSAID-tabletten, maar de gel geeft veel minder kans op bijwerkingen. diclofenac-gel 1-3% of ibuprofen-gel 5%, 2 tot 4 maal per dag zacht op het pijnlijke plekje smeren.

Komt de pijn steeds terug, gebruik de pijnstiller dan op vaste tijden.

NSAID-tabletten of -zetpillen (zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac) zijn ook goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Lees hiervoor de informatie op de bijsluiter bij deze medicijnen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.