Schoenaanpassing

Schoen met een stijve zool

De pijn is vaak het ergst bij het lopen, wanneer de hiel gaat meebewegen bij het afwikkelen van de voet. Door een schoen te dragen met een stijve zool, bewegen de gewrichten minder mee. Dit kan de pijn verminderen.

U kunt een aanpassing aan uw schoen laten maken, een zogenaamde afwikkelbalk, waarmee u de voet kunt afwikkelen met minder gewrichtsbewegingen. Dit kan de pijn erg verminderen. Het nadeel is wel dat deze afwikkelbalk onder (al) uw schoenen aangebracht moet worden.

Schoen met afwikkelbalk

Niet iedereen wordt pijnvrij met een schoenaanpassing. Dit kan verschillende redenen hebben Bijvoorbeeld dat u de schoenen met aanpassing weinig draagt. De meeste mensen trekken hun schoenen binnenshuis uit, en lopen dan op blote voeten of pantoffels. Het gewricht krijgt dan geen rust meer. U moet dus proberen de aangepaste schoenen zoveel mogelijk te dragen.

Lees meer over OVAC

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.