Hoe ontstaat artrose van het onderste spronggewricht?

Vier belangrijke oorzaken

De vier belangrijkste oorzaken worden hieronder uitgelegd:

Trauma

Artrose van het onderste spronggewricht kan ontstaan door een ongeluk met de voet waarbij u bijvoorbeeld het hielbeen of het sprongbeen breekt. Tegelijk met het hielbeen of sprongbeen kan ook het kraakbeen op dit bot beschadigen. Maar het kan ook zijn dat het kraakbeen pas later beschadigt, als gevolg van de breuk. Door de breuk kan het gewricht namelijk instabiel worden en anders gaan bewegen. Hierdoor slijt het kraakbeen extra snel. Dit heet posttraumatische artrose en kan jaren na de breuk alsnog optreden.

Afwijkende stand van de voet

Bij een (ernstige) standafwijking van de achtervoet kan ook slijtage ontstaan, bijvoorbeeld bij een ernstige platvoet of holvoet. Hierdoor wordt het onderste spronggewricht langdurig aan één kant extra belast.

Ontsteking

Een chronische (steriele) ontsteking van het gewricht, zoals bij reumatoïde artritis (reuma), kan het kraakbeen aantasten. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. Vaak worden de gewrichten in beide voeten aangetast en ontwikkelen ook andere gewrichten artrose.

Onbekende oorzaak

De kraakbeenlaag van het gewricht kan ook door onbekende oorzaak slijten. Deze vorm van artrose komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder. De laag met kraakbeen op het botuiteinde wordt geleidelijk dunner en uiteindelijk komt het onderliggende bot (gedeeltelijk) bloot te liggen. De aanleg om artrose te krijgen is vaak erfelijk bepaald.

Pijn in de enkel is niet altijd artrose

Andere oorzaken voor pijn rond de enkel

Er zijn een heleboel andere aandoeningen die pijn aan het enkelgewricht kunnen veroorzaken maar geen artrose zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een plaatselijke beschadiging aan het kraakbeen van het enkelgewricht (osteochondraal defect);
  • Ontsteking aan het gewrichtsvlies (synovitis);
  • Overmatig littekenweefselvorming in het enkelgewricht na trauma (artrofibrose);
  • Celsterfte in het sprongbeen door een slechte doorbloeding van het bot. Dit ontstaat vaak na een ernstig letsel, of bij mensen die veel roken.

Ook meer oppervlakkig gelegen weefsels kunnen pijn veroorzaken in de buurt van de enkel. Vooral de pezen zoals de achillespees en de buigpees van de grote teen (flexor hallucis longus) kunnen pijn rondom de enkel veroorzaken. Deze pijn kan lijken op pijn aan het enkelgewricht.

Het Hielpijncentrum

Als u al langdurig behandeld wordt voor hielpijnklachten en de therapie niet aanslaat, dan zouden uw pijnklachten wel eens een andere oorzaak dan waarvoor u behandeld wordt kunnen hebben.

In het Hielpijncentrum kan worden uitgezocht wat de oorzaak is van uw hielpijn.

Ga naar het Hielpijncentrum

Over drs. Wieneke Metsaars

Over de specialist

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.