Schoenadvies

Afwikkelen van de voet

Bij artrose hebt u baat bij schoenen waarbij zowel de hak als het neusgedeelte van de schoen wat meer omhoog staan. Zo helpt u uw voet met afwikkelen en hoeft uw hielbot minder de pijnlijke kantelbeweging te maken.

Voorbeeld van een schoen die de voet helpt bij het afwikkelen

Er zijn 'gewone' schoenen te koop die de hak en neus naar boven afgerond hebben. Hierbij kunt u als voorbeeld denken aan een Mephisto Sano. In schoenenwinkels die lid zijn van Podo Linéa kunt u advies inwinnen over alle soorten schoenen met een afwikkelcompensatie.

Zorg ervoor dat de zool onder de hak 10-20 mm hoger is dan onder de bal van de voet. Het materiaal van de zool is ook belangrijk. Let op dat het materiaal niet zacht en verend is. Dit zorgt er namelijk voor dat de schoen instabiel wordt waardoor de klachten kunnen toenemen. Kiest u voor een lichte en redelijk stijve zool zodat uw voet zo min mogelijk hoeft te buigen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.