Operatieve behandeling bij een ontstoken tibialis anteriorpees

Schoonmaken van de pees

Heel zelden helpt de behandeling zonder operatie onvoldoende om de klachten bij een ontstoken pees te verminderen. In die gevallen kan een operatie nodig zijn.

Voor de operatie maakt het geen verschil om wat voor soort peesontsteking het gaat: ontsteking van de aanhechting van de pees, peesverdikking of peesschedeontsteking. De operatie is bij deze drie aandoeningen nagenoeg hetzelfde: de pees wordt operatief schoongemaakt en/of er wordt een kuitspierverlenging gedaan. De kuitspier heeft een tegenovergestelde werking als de voorste scheenbeenspier. Wanneer de kuitspier wat langer wordt gemaakt, wordt de voorste scheenbeenspier minder tegengewerkt en dus minder belast.

Resultaat van gastroc slide

Resultaat van gastroc slide

Bij deze patiënt is rechts een operatieve kuitspierverlenging verricht. De enkel kan nu veel verder naar boven gebogen worden, waardoor de functie de voorste scheenbeenspier minder wordt tegengewerkt.

Als de kwaliteit van de voorste scheenbeenpees erg slecht is, kan deze worden versterkt met de lange strekpees van de grote teen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.