Lichamelijk onderzoek bij aandoeningen van de tibialis anteriorpees?

Onderzoek van voet en enkel

Uw dokter kijkt naar de contouren van uw enkel, of de pees zichtbaar en voelbaar is. De dokter beoordeelt de kracht waarmee u uw voet kunt opheffen en kijkt of u op uw hielen kunt lopen. Wanneer de pees ontstoken is, is deze verdikt en het doet het pijn wanneer er op de pees wordt gedrukt.

De dokter bekijkt of de pees zichtbaar en voelbaar is
De dokter bekijkt of de pees zichtbaar en voelbaar is, op de foto ziet u een normale aangespannen tibialis anterior pees.

Bij een gescheurde pees is de pees niet over de hele lengte te voelen. Op de plek van de scheur is een onderbreking te voelen. De spier kan dunner zijn doordat deze niet of minder gebruikt wordt. Met dat de voorste scheenbeenspier minder gebruikt wordt, zal ook de kuitspier, die de werking van de voorste scheenbeenspier remt, minder gebruikt worden. Daarom zal de kuit van het aangedane been dunner worden.

Bij de rechtervoet (links op foto) is de pees gescheurd

Bij de rechtervoet (links op foto) is de pees gescheurd. Op de plek van de geknapte pees ontstaat een bult.

Bij de rechtervoet (links op foto) is de pees gescheurd

Bij deze man is aan de rechter enkel (voor de kijker links) de tibialis anterior pees gescheurd. Dit heeft reeds 13jaar geleden plaatsgevonden, zonder dat de pees weer operatief is hersteld. De man heeft derhalve een klapvoet.

Uw arts zal uw voetzool bekijken, en kijken of er extra eeltvorming is onder de voet. Wanneer de voorste scheenbeenspier niet goed functioneert, zal het eerste middenvoetsbeentje iets lager (meer naar de grond) komen te staan, waardoor er meer eelt onder de onder- en binnenkant van de bal van de voet ontwikkelt.

Voorbeeld van eelt onder de voet doordat het eerste middenvoetsbeentje lager staat dan normaal
Voorbeeld van eelt onder de voet doordat het eerste middenvoetsbeentje lager staat dan normaal.

Er is een heel gevoelige test waarmee uw arts (of uzelf thuis) met een grote zekerheid kan vaststellen of u een ontsteking heeft van de pees van de voorste scheenbeenspier. Deze test wordt de Tibialis Anterior Passieve Stretch (TAPS) genoemd. Bij deze test maakt uw arts met enige kracht een gecombineerde beweging met uw voet: de enkel wordt naar beneden gebogen (plantair flexie), de achtervoet naar buiten gekanteld (eversie) en de middenvoet naar buiten gedraaid (abductie, pronatie). Wanneer de pees ontstoken is, doet deze beweging pijn.

De TAPS test
De TAPS test: met deze samengestelde beweging wordt de tibialis anteriorpees maximaal passief opgerekt. Indien de pees ontstoken is, doet deze beweging pijn.

De aanhechting van de pees aan het bot aan de binnenkant van de voet is drukpijnlijk
De aanhechting van de pees aan het bot aan de binnenkant van de voet is drukpijnlijk bij 95% van de mensen met een ontstoken pees van de voorste scheenbeenspier

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.