Beeldvormende technieken

Echografie geeft duidelijk beeld

Een röntgenfoto is over het algemeen niet zinvol om een ontsteking of scheur van de pees van de voorste scheenbeenspier vast te stellen omdat op een röntgenfoto vooral botten worden afgebeeld. Met een MRI scan zijn eventuele afwijkingen van de pees wel heel goed in beeld te brengen. Echter de snelste en goedkoopste manier om de pees betrouwbaar in beeld te brengen is een echo.

Met behulp van echobeelden kan onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende aandoeningen die rondom de pees kunnen ontstaan en kan ook bekeken worden hoe erg de pees beschadigd is. Daarom is een echo heel geschikt om een passend behandelplan op te stellen en een goede inschatting te geven van het herstel van de pees.

Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende aandoeningen van de tibialis anteriorpees die met een echo kunnen worden vastgesteld, gevolgd door specifieke kenmerken van elke aandoening:

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.