Hielspoor

Wat is een hielspoor?

De officiële naam voor een hielspoor is fasciitis plantaris. Onder de voet loopt een sterke peesplaat, de fascia plantaris, van het hielbeen naar de voorvoet. De peesplaat ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Soms komt er een te grote spanning op de peesplaat, en dan kunnen er scheurtjes of beschadigingen van de peesplaat ontstaan.

Hielspoor

Hielspoor of ontstoken peesplaat?

Een hielspoor is een botvormig uitsteeksel aan het hielbeen. Er zijn echter heel veel mensen die zo'n botuitsteeksel hebben, en slechts een klein gedeelte van die mensen hebben daadwerkelijk hielpijn. In werkelijkheid is het niet het hielspoor dat de klachten geeft, maar de ontstoken of geïrriteerde peesplaat.

Botuitsteeksel aan het hielbeen

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een hielspoor

Een ontsteking van de peesplaat ontstaat vaak door overbelasting. Mensen met overgewicht, een lopend of staand beroep, een verkorte achillespees of verkorte kuitspieren hebben eerder last van een ontstoken peesplaat.

Lees meer

Klachten van een hielspoor

De meest voorkomende klachten bij een hielspoor zijn:

  • Pijn aan de onderzijde van de hiel;
  • Pijn bij de eerste paar stappen uit bed in de ochtend, en startpijn na een tijd stil te hebben gezeten (bijvoorbeeld na een autorit);
  • Meer pijn na een lichamelijke activiteit.

Lees meer

Diagnose van een hielspoor

De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal, het lichamelijk onderzoek en een echo-onderzoek.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een hielspoor

In principe wordt eerst geprobeerd zonder operatie de ontsteking te verhelpen. Bij de meeste patiënten helpt dit en is binnen 10 maanden een duidelijke verbetering te merken.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.