Vermoeidheidsbreuk
(ook wel stressfractuur genoemd)

Wat is een vermoeidheidsbreuk?

Een vermoeidheidsbreuk, ook wel stressfractuur, is een breukje in het bot dat ontstaat door overbelasting. Stressfracturen ontstaan uitsluitend in botten die veel belast worden, zoals het onderbeen en de voetbotjes. De vermoeidheidsbreuk wordt ook wel eens een marsfractuur genoemd, omdat het vroeger veel voorkwam bij (ongetrainde) soldaten die lange marsen moesten lopen.

Vaak ontstaat op een stressfractuur zwelling. Dit komt doordat een bloeduitstorting ontstaat tussen het bot en het botvlies. Zwelling kan ook ontstaan bij de genezing van de breuk doordat nieuw weefsel wordt gevormd (callusvorming).

Stressfractuur

Vermoeidheidsbreuk in een middenvoetsbeentje met zwelling. I Botvlies; II Bloeduitstorting onder het botvlies; III Onderbreking in het bot: de vermoeidheidsbreuk.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een vermoeidheidsbreuk

De oorzaak van een vermoeidheidsbreuk is overbelasting van het bot. Overbelasting kan ontstaan door intensieve activiteit maar ook door een verkeerde drukverdeling over de voet of wanneer het bot om bepaalde reden verzwakt is.

Lees meer

Klachten van een vermoeidheidsbreuk

De kenmerken van een stressfractuur zijn:

  • Pijn, die zich geleidelijk kan ontwikkelen (zonder trauma). Sommige mensen voelen een knapje als er een breuk optreedt;
  • Zwelling en pijn op een specifieke plek op de voet, meestal op de bovenkant of de buitenzijde van de voet;
  • De pijn en zwelling verergeren bij belasting;
  • De klachten verbeteren bij rust.

Lees meer

Diagnose van een vermoeidheidsbreuk

De diagnose wordt vooral gesteld op grond van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. In de eerste weken zijn de meeste stressfracturen moeilijk te zien op een röntgenfoto.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een vermoeidheidsbreuk

Als u vermoedt dat u een stressfractuur in uw voet, onderbeen of enkel hebt, is het allereerst belangrijk dat u stopt met de activiteit die de breuk veroorzaakt heeft.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.