RICE

Wat u zelf kunt doen: RICE

Vooral de eerste 72 uur nadat u last gekregen hebt van de vermoeidheidsbreuk is het verstandig de zogenaamde RICE methode toepassen:

  • Rust: Geef de plek van de breuk minimaal 24 uur rust. Moet u toch lopen, gebruik dan ondersteuning. Het duurt gewoonlijk 6-8 weken voordat de stressfractuur is genezen; kies zolang een minder belastende sport zoals zwemmen of fietsen.
  • IJs: Koel minimaal 10 minuten en zolang de geblesseerde plek warmte uitstraalt. Dit kan met stromend water of met een ice-pack. Als u met ijs koelt, zorg dan dat er een doek tussen het ijs en de huid zit om bevriezing van de huid te voorkomen.
  • Compressie: Dit betekent samendrukken. Met een drukverband ondersteunt u het lichaamsdeel en gaat u ook de zwelling tegen.
  • Elevatie: Dat is het hoog houden van de voet. Houd de voet iets hoger dan horizontaal. Bijvoorbeeld op een stoel of bed met een kussen eronder. Hierdoor vergemakkelijkt de bloedafvoer waardoor zwelling makkelijker wegtrekt.
Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.