Hoe ontstaat een vermoeidheidsbreuk?

Overbelasting van de voet

De oorzaak van een vermoeidheidsbreuk is overbelasting van het bot. Overbelasting kan ontstaan door intensieve activiteit maar ook door een verkeerde drukverdeling over de voet of wanneer het bot om bepaalde reden verzwakt is.

Deze patiënt heeft een holvoet. Door de holvoet staat er veel meer gewicht op het eerste middenvoetsbeentje. Hierdoor is er bij deze patiënt een vermoeidheidsbreuk ontstaan. De leeftijd (75 jaar) van de patiënt heeft hier ook een rol bij gespeeld. Bij het ouder worden verzwakken onze botten geleidelijk.

Hier ziet u een foto van de middenvoetsbeentjes aan de onderzijde van de bal van de voet na een operatie voor een scheve grote teen: het tweede middenvoetsbeentje staat lager dan de andere middenvoetsbeentjes (deze steekt verder naar beneden). Hierdoor ontstaat een extra belasting op het tweede middenvoetsbeentje. Dit kan een vermoeidheidsbreuk van het tweede middenvoetsbeentje tot gevoel hebben.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.